Kişilerin ''Sahteleri'' ile Değiştirildiğine İnanma Durumu: Capgras Sendromu
- Sena Yılmaz
- 29 Haz 2020
- 1 dakikada okunur

Capgras sendromu, kişinin yakın çevresinde yer almakta olan insanların gerçek olmadığına ya da onların yerine kendisine zarar vermek isteyen kişilerin geçmiş olduğuna dair kapılmış oldukları sanrısal bozukluktur.
Capgras sendromu adıyla bilinen bu psikotik bozukluk, ilk kez 1923 yılında Fransız psikiyatr Capgras tarafından detaylı bir şekilde tanımlanmıştır. Psikiyatr, mirasına konabilmek ve mülkünü elinden alabilmek amacıyla önce kocasının ve sonra kızının yerini alan sahtekârlardan – ya da gerçeğin tamamıyla benzeri olan kopyalardan – söz eden bir kadının vakasını kayda geçirmişlerdir. Bu iki uç ve saplantılı fikir, kendinden başka bir psikolojik rahatsızlık ya da zihinsel bozukluk ile birlikte ortaya çıkmadığı için daha da ilginç ve karmaşık bir hal almaktadır.

Bazı psikolojik rahatsızlıklar, kişinin gerçeklik algısını tamamen kaybetmesine neden oluyor. Bu rahatsızlıkların en başında ise şizofreni vardır. Capgras sendromu ise nadiren saf bir şekilde ortaya çıkar ve genelde şizofreni veya organik psikozla birliktedir. Çoğunlukla psikoz, paranoid tiptedir.
Sendromun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak Alzheimer hastalığı ile ilişkili olabileceği düşünülmektedir. Öte yandan, özellikle güven duyggusunun kaybolduğu ve gerçeklik duygusunun yitirildiği paranoid şizofreninin de Capgras ataklarını tetikleyebileceği belirtiliyor. Nadir durumlarda ise beyinde gerçekleşen bir hasar, bu sendroma neden olabiliyor.

Capgras Sendromu kadınlarda daha yaygın olarak görülen bir rahatsızlık olmasına rağmen nadiren çocukları da etkileyebilmektedir.

Capgras Sendromu'nun bilinen kesin bit tedavisi olmamakla birlikte psikoterapi ya da ilaç tedavisiyle belirtileri azaltılabiliniyor.
Comments