top of page

Diyojen Sendromu

  • Yazarın fotoğrafı: Sena Yılmaz
    Sena Yılmaz
  • 12 Tem 2020
  • 2 dakikada okunur

Sinoplu Diogenes alaycı ve minimalist bir Yunan filozofuydu. Diogenes'in felsefesi hayatın anlamının erdemler, doğaya uygun şekilde yaşama ve konvansiyonel bütün tutkuların (zenginlik, güç, ün) reddedilmesiyle bulunacağı inancına dayanır.

Atina’nın sokaklarında bir şarap fıçısının içinde yaşadığı söylenir ve Büyük İskender’le olan küstah ve atılgan karşılaşmasıyla tanınır. Olayın gerçekleştiği yerde Büyük İskender Diogene’e: “Bana ne istersen söyle.” der. Diogene ise “Gölge etme başka ihsan istemem.”diyerek cevap verir.



Diyojen Sendromu Nedir?

Bir kinik felsefesi öncüsü ve filozofun adını alan Diyojen sendromu, çöplerin ve gereksiz eşyaların atılmadan devamlı olarak biriktirilmesi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Çoğu zaman ileri yaşlardaki bireylerde görülen bu psikoloji problemi, bir tür davranış bozukluğu olarak da nitelendirilebilmektedir.

Ünlü filozof Diyojen kendisini toplumdan soyutlayarak kurallara bağlı yaşamayı reddetmiş, hayatını idame ettirebilmek için dilenmiş, sadelik ve basitliği kendine prensip edinmiştir. Diyojen hastalığında da aynı belirtiler görüldüğünden bu davranış bozukluğuna Diyojen sendromu adı verilmiştir.



Diyojen Sendromu Nedenleri ve Belirtileri Nelerdir?


Diyojen hastalığının en önemli nedeni yaşlılık ve yalnız kalma korkusu olarak bilinmektedir. Bunun yanı sıra ileri seviyede bunama, şizofreni, beyin tümörü ve beyindeki dejeneratif hastalıklar da diyojen sendromu nedenleri olarak gösterilebilmektedir.

Diyojen sendromu belirtileri ise hastaya göre değişiklik gösterirken, en dikkat çeken belirti insanların dış görünüşleridir. Diyojen sendromuna yakalanan pek çok insan dış görünüşüne önem vermezken, bu kişiler çoğu zaman pis kokulu, bakımsız ve kirli olabilmektedir. Öz bakım becerileri büyük ölçüde zayıflayan bu kişilerde açık ve enfeksiyonlu yaralar da görülebilmektedir.

Öte yandan sosyokültürel seviyesi üst düzeylerde olan bu kişiler, çevresindeki insanlarla ilişkilerini kesmekte ve bu süreçte sosyal duygularında çöküş yaşamaktadır. Sağlığı büyük ölçüde tehlike altında olan bu hastaların mutlaka bir klinikte uzman psikologlar eşliğinde tedavi altına alınması gerekmektedir.



Diyojen Sendromu Tedavisi Nasıl Yapılır?


Diyojen Sendromu tedavisi en zor tedavilerden biridir. Genellikle hastalar tedaviye karşı direnç gösterdiğinden ve zorluk çıkardığından psikiyatri kliniğine yatırılması gerekmektedir. Üstelik tıbbi görüntüleri de oldukça kötü durumda olduğundan dahiliye kliniklerinde de tedavileri yapılmaktadır.

Genel olarak diyojen hastalığının tedavisi diğer pek çok psikolojik problemde olduğu üzere terapi yöntemi ile gerçekleştirilmektedir. Durumu ağır olan hastalarda ise bazen ilaç tedavisine de başvurulabilmektedir.

 
 
 

Comments


  • instagram

©2020, psikopotato tarafından Wix.com ile kurulmuştur.

bottom of page